Moara cu noroc – Relatii intre doua personaje

Nuvela “Moara cu noroc” este un text realist in sensul in care ipostaziaza literar un moment din devenirea istorica a societatii romanesti si anume elevarea burgheziei la inceputul secolului al XX-lea.

Tema textului este reprezentata de ‘dezumanizarea’ lui Ghita, process care incepe odata cu intalnirile sale cu Lica Samadaul. Pentru inceput, Ghita “se bucura cand o vedea pe dansa vesela” si „le facuse din dragoste catre dansa”. Dupa ce-l cunoaste pe Lica, Ghita incepe sa fie manat de dorinta pentru profit ajungand sa ii lase „urme vinete” Anei. („nu mai era el”)
Conflictul contureaza la randu-i relatia dintre cele doua personaje. Dupa ce se intalnesc pentru prima oara, desi Ghita este sedus de personalitatea puternica a Samadaului si simte ca viitorul sau in afacere depinde strict de interactiunea dintre ei, se simte amenintat in forul sau interior, motriv pentru care pleaca la Arad de unde isi cumpara „2 cani, 2 pistoale si isi angajeaza un om de incredere”: pe ungurul Marti.

Ca modalitati de caracterizare, cei doi sunt conturati in acelasi mod. Direct, naratorul afirma despre Ghita ca era „om cu minte” iar spre final precizeaza ca „nenorocirea il facuse mai ingaduitor in mijlocul lumii careia se afla”. Despre Lica, povestitorul afirma ca „e mai ales aspru si neindurat”. Ghita este desemnat drept las in mod repetat, odata de narator:”Nu! Raspunse ghita racit in tot trupul” dar si in mod indirect de catre sotia sa, Ana:”doar o muiere imbracata in haine barbatesti”. Tot aceasta ne dezvaluie faptul ca Lica era un caracter puternic in comparatie cu Ghita. Din limbaj concluzionam ca Ghita doar avea accese de curaj („nu crede ca poti sa ma tii de frica”) in timp ce Lica impune respect si teama doar prin simpla prezenta („Eu sunt Lica Samadaul…cred ca ne-am inteles”).

Actiunea reprezinat un alt element ajutator la conturarea relatiei dintre cele doua personaje. Desi iubitor la inceput („tu stii ca-mi esti draga”), din dorinta de a obtine din ce in ce mai multi bani, pe parcursul povestirii, el se schimba ajungand sa isi indemne sotia sa comita adulter („joaca, muiere, parca are sa-ti ia cineva din frumusete”). Toate astea se intampla datorita dorintei protagonistului de a scapa de Lica.

Initial, din punct de vedere social, sotul Anei, Ghita, avea statutul de simplu crasmar iar Lica era doar un porcar mai de seama („Lica era porcar, insa dintre cei ce poarta camasa subtire si alba ca floricelele”). De aici deducem ca Lica era un fel de sef, se ocupa de coordonarea altora neavand de a face cu treburile murdare de la crescatorie. („nimeni nu ma opreste in cale  ca ma duc in oras si vorbesc cu domnii”).

Legat de profilul psihologic al personajelor, Lica era o fiara care s-ar fi impus in orice situatie, ar fi iesit invingator fara a avea vreo problema. („Eu sunt Lica Samadaul…cred ca ne-am inteles”), iar Ghita era un om care umbla sa se imbogateasca, scopul sau primordial, dandu-se de partea porcarului, stiind ca viitorul carciumei sale depinde de acesta. („Iar Ghita voia cu tot dinadinsul sa ramaie la Moara cu noroc, pentru ca-i mergea bine”). Tot de asemenea, era o persoana demna de respect, oferea si cerea bun simt de la cei din jur(„Toate ca toate dar bataia de joc in scotea din minti”).

Din perspectiva morala, Ghita era un sot iubitor („toate le facuse din dragoste catre dansa”) dar si o persoana loiala („Oamenii ca mine sunt slugi primejdioase dar oameni de nepretuit”).

Principala trasatura a lui Ghita era lasitatea. („Ghita nu e decat o muiere imbracata in haine barbatesti”; „ Nu! Raspunse Ghita racit in tot trupul”). Pe de alta parte, Lica era curajos, domina pe cei din jur si iesea castigator din orice situatie („Eu sunt Lica Samadaul…cred ca ne-am inteles”).

Cele doua personaje sunt construite antitetic iar intra in relatie pe tot parcursul textului. Pe de o parte, Ghita uraste sa se stie dator dar permite porcarilor sa se ospateze la crasma sa doar pe baza platii lui Lica. Pe de alta parte, Samadaul este mana larga si uraste sa stie ca cineva ii datoreaza bani.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s