M-AM MUTAT PE COSMINMUNTIANU.RO!!!!!!!!!!!

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii – Lucian Blaga [Tema si viziune despre lume]

       Opera lirica blagiana isi datoreaza semantica sistemului filosofic de gandire pe care Blaga l-a configurat ca efect al unei necesitati de a intelege raportul dintre om si divinitate. Elementul central al sistemului sau filosofic este “orizonul misterului”, formula metaforica prin care autorul  defineste misterul ca fiind de natura divina.

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” este de esenta modernista. Pentru a incadra aceasta poezie in curent, ne folosim de structura atipica a textului dar si de faptul ca textul pune in dezbatere raportul dintre om si Divinitate.

In primul rand, textul este alcatuit dintr-o singura strofa cu versuri de masuri diferite, versuri care cuprind doua cuvinte dar si versuri care sunt alcatuite din opt lexeme. („Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” / „dar eu,”).

In alta ordine de idei, un alt element modernist este relatia omului modern cu Dumnezeu. Acest element se incadreaza si in sistemul filosofic al lui Blaga unde el plaseaza tot ceea ce este misterios si necunoscut fiintei umane drept producator de efecte estetice.  In acest sens, observam ca repeta ideea misterului. („de minuni” / „tainele”).

Articolul complet il gasiti aici.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s